Meta Veri Nedir ve Neden Bu Kadar Önemlidir?

Meta Veri Yönetiminin Şirketinize Katkıları Nelerdir?

MechSoft Bilgi ve İletişim Tek. Tic. A.Ş., Selin Başkan

Meta Veri Nedir ve Neden Bu Kadar Önemlidir?

Meta Veri Yönetiminin Şirketinize Katkıları Nelerdir?

27 Ocak 2022 , Blog Yazılarımız

Orta büyüklükte olan bir firmanın bile günlük olarak oluşturduğu veri bilgi hacmi sanılanın oldukça üstündedir. Bazı tahminlere göre neredeyse son 2 yılda, insanlık tarihinin tamamından daha fazla veri yaratıldığı tahmin edilmektedir.  Bu verilerin ışığında, yetkililerin şirketlerinin nereye gittiği konusunda daha iyi ve daha bilinçli kararlar almalarını sağlayacak şekilde iç görüleri oluyor ancak çoğunlukla  veri yoğunluğu arasında iç görülerini hayata geçirmeleri ulaşılması zor bir noktada kalıyor.

Bu durum aynı zamanda, meta veri hakkında bize bir işarette vermektedir. Özünde, meta veri terimi, diğer verileri tanımlayan ve bunlar hakkında bilgi veren veri setlerini ifade eder. Başka bir deyişle, yazdığınız kısa açıklama veya belgeyi açmadan önce içinde ne olduğunu hızla belirlemek için kullandığınız anahtar kelimelerdir. Ancak burada veri büyüdükçe, veri öğelerini  yönetmesi daha zor hale gelebilir.

Genel bir kanıya göre işletmelerin oluşturduğu bilgiler, kategorilere ayırma amacıyla kendisine eklenen meta etiketleri kadar faydalıdır. Doğru meta veri yapısı olmadan, kritik iç görü ve diğer bilgileri bulmak zordur. Aynı zamanda verilerin yanlış sınıflandırılması ve benzer önemli verilerle açık bir ilişkisi olmayan veriler, süreç odaklı iş akışlarını destekleyecek şekilde kurulmamış bir sistem ve daha fazlası gibi ek sorunlar yaratmaktadır.

Bu açıdan bakıldığında, meta veriler kesinlikle verilerin kendisi kadar önemlidir. 

Meta Veri Neden Önemlidir?

Belki de meta verilerin bu kadar önemli olmasının en büyük nedeni, İçeriğin yalnızca adının ne olduğu veya nerede bulunduğu değil, içeriğin gerçekte ne olduğunu anlayabilmeniz için önemli bilgileri sınıflandırıyor olmasıdır. Aslında, meta verileri atlamak demek kilit noktanızı kaybetmek demektir.

Spotify veya iTunes gibi popüler müzik hizmetlerindeki şarkı dosyalarına eklenen meta veriler bağlamında düşünün. Burada, arama yaptığınızda bir dosya adından çok daha fazlasını elde edersiniz. Sanatçının adını, şarkının müzik türünü, albümün adını, yayınlandığı yılı, aynı veya benzer sanatçıların ilgili şarkılarını ve daha fazlasını öğrenirsiniz.  


                                               mMechSoft Blog - Meta Veri Nedir Neden Bu Kadar Önemlidir?


Tüm bu meta veriler olmadan, milyonlarca şarkıdan oluşan devasa bir havuzuna sahip olursunuz ve gerçekten istediklerinizi bulmanızın hiçbir yolu olmaz. Radyoda duymayı her zaman sevdiğiniz ama sadece ismiyle bildiğiniz o harika şarkıyı arıyorsanız, aradığınızı bulmakta gerçekten zorlanırsınız. Ama şarkıya dair başka bir şey biliyorsanız, Örneğin, kim tarafından kaydedildiği, hangi albümde yer aldığı gibi bilgileri biliyorsanız sevdiğiniz şarkıya ulaşmanız en fazla birkaç saniyenizi alacaktır. 

İşletmeniz açısından da meta veriler hemen hemen aynı mantıkla çalışır. Neye ihtiyacınız olduğunu veya bunun başka bir şeyle nasıl ilişkili olduğunu biraz bile olsa biliyorsanız, aradığınızı her zaman bulabilirsiniz. Ancak, temel meta veri yapısı olmadan, gerçekten nasıl değer çıkaracağınızı bilmediğiniz bir yerde bir sabit sürücülerde yer alan sayısız veri örneği olabilir ancak, bu bilgiler meta veriler kullanılarak tasniflendikten sonra, verilerin bulunmasını daha da kolaylaştırmış olursunuz.

Meta verilerin bu kadar önemli olmasının başlıca nedenlerinden bir diğeri de, belirli bir dosyayı diğer önemli bilgilerle kolayca ilişkilendirmek için kullanabilmeyi sağlamasındandır. Çabalarınızın merkezinde doğru bilgi yönetimi platformu ile, veriler farklı veri kaynaklarında saklansa bile, yalnızca meta verileri kullanarak bir proje veya başka bir dosya ile ilgili olarak ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Bir projenin kendisiyle ilişkili on önemli dosyası olduğunu ve bunların tümü ağ sabit diskleri, Salesforce, SharePoint, OneDrive ve benzeri hizmetler arasında dağıldığını varsayalım, bu durumda ya tam olarak neyin nerede saklandığını bilmeniz ve her seferinde onu aramaya gitmeniz gerekir, ya da M-Files gibi bir belge yönetimi çözümüyle , ihtiyacınız olan şeye anında erişmek için meta verileri kullanabilirsiniz.

Kuruluşunuz İçin Meta Verilerin Önemi

Aslında, meta verilerin sağladığı en büyük fayda, iş süreçlerinizi yönetirken günlük olarak önemli görevleri tamamlama şeklini nasıl etkilediğidir.

Meta veriler, kapsamlı bir bilgi yönetim sistemi aracılığıyla kuruluş genelinde derlenirse, iş süreçlerini otomatikleştirmek, iş akışları ve bilgi güvenliği için dinamik özel izinler gibi diğer önemli özellikleri etkinleştirir. Bu nedenle, bilgi güvenliğine ve kritik bilgilerin yanlış ellere geçmesinden endişe etmeye daha az zaman (ve daha az para) harcamakla kalmaz, aynı zamanda manuel, tekrarlayan iş süreçleri otomatikleştirilebilirsiniz. Böylelikle çalışanınız muazzam bir zaman tasarrufu sağlar, çünkü önemli bir dosyayı bulmaya çalışırken harcamadıkları her dakika, aslında yapmaları gereken önemli işler üzerinde geçirdikleri bir dakikadır. Bu da en önemli avantajı beraberinde getirir: Tüm iş gücünüzün, maksimum üretkenlik potansiyelinin kilidini açarken, yol boyunca daha fazla değil, daha akıllıca çalışmalarını sağlamış olursunuz.

Bu ve buna benzer daha birçok konu hakkında desteğe ihtiyacınız mı var? Bizimle iletişime geçebilir, ya da M-Files'ın ayrıcalıklı yapısını görmek için ücretsiz demonuzu başlatabilirsiniz.